2009. július 26., vasárnap

Vasárnapi füzetek

.

Megjelent a zsibói plébánia szórólapja, "Vasárnapi füzetek" címmel. A szerkesztők azt tervezik, minden vasárnapi mise után újabb számmal térhetnek majd haza a hívek. A "Vasárnapi füzetek" rövid imákat és lelkigyakorlatos elmélkedéseket tartalmaznak, idézeteket a szentek írásaiból, valamint Vianney Szent János-ra és a papok évére utaló idézeteket, imákat. Az első szám tartalma:
.

"Tíz törvény a lelki nyugalom eléréséért"

1. Ma megkísérelem úgy átélni a napot, hogy nem akarom egyszerre megoldani életem összes problémáját.

2. Ma igen nagy figyelmet fordítok a fellépésemre: senkit sem bírálok, sőt arra sem törekszem, hogy másokat helyreigazítsak vagy kijavítsak… csak magamat.

3. Ma boldog leszek abban a tudatban, hogy boldogságra születtem… nem csak a másvilági, hanem az e világi boldogságra is.

4. Ma alkalmazkodom a körülményekhez anélkül, hogy megkívánnám: a körülmények alkalmazkodjanak az én kívánságaimhoz.

5. Ma tíz percet szánok az életemből egy jó olvasmányra: amint a táplálék a testi élethez, a jó olvasmány a lelki élethez szükséges.

6. Ma elvégzem a napi jótettet, és senkinek sem dicsekszem vele.

7. Ma olyasmit teszek, amihez semmi kedvem sincsen: ha gondolatban sértődöttnek érezném magam, gondoskodom róla, hogy senki se vegye észre.

8. Ma új, részletes programot állítok össze. Talán nem ragaszkodom hozzá pontosan, de megfogalmazom. És két rossztól tartózkodom: a hajszától és a határozatlanságtól.

9. Szilárdan hiszek – akkor is, ha a tények az ellenkezőjét mutatják – abban, hogy az isteni Gondviselés úgy törődik velem, mintha egyedül volnék a világon.

10. Ma nem félek, és különösen örülök mindennek, ami szép, és hiszek a jóságban. Nekem adatott meg, hogy tizenkét órán át jót tegyek.
.

2009 a papok éve

A pap nem saját magáért pap, hiszen nem oldozhatja fel saját magát; és a szentségeket sem szolgáltatja ki saját magának. Nem önmagáért létezik, hanem teérted. Isten után, a pap a minden. Csak húsz évre hagyjatok egy közösséget pap nélkül, és az a közösség a tisztátalant fogja imádni. Ha a missziós Atya vagy én, a pap elmennénk innen, azt mondanátok: "Mire is járjunk a templomba? Hisz nincs is mise; a mi Urunk már nem is lakozik ott: hiszen otthon is imádkozhatunk." Amikor az ember ki akarja irtani a hitet, előszőr is a papot veszi célba, hiszen ahol nincs többé pap, ott nincs áldozás sem, és ahol már nem áldoznak, onnan kipusztul a hit.
Vianney Szent János,
‘Az Ars-i plébánia kis katekizmusa’

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése