2009. július 5., vasárnap

Bérmálás Zsibón

foto: Grec Marin

Július 5-én Böcskei László megyés püspök 8 fiatalnak – három leánynak és öt fiúnak – szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Zsibón. A szamosmenti kis város római-katolikus egyházközössége idén a Nagy Boldogasszony templom felszentelésének 123-ik évfordulóját fogja ünnepelni.

Zsibón már igen régen tartottak utoljára bérmálási szertartást, talán tíz évvel ezelőtt. Július 5-én, a plébánián, összegyűltek a bérmálkozók – 6 helybéli és 2 fiú a szilágyszentkirályi filiából – és lélegzetüket visszafogva várták Böcskei László megyés püspök megérkezését.

Ő excellenciáját és kíséretét a város határán fogadták Sárközi Pál alpolgármester, az RMDSz helyi szervezet elnöke, Tyepák László plébános és Györfi-Deák Erzsébet tanárnő.

Mire az elegáns püspöki autó és a kísérete berobogtak a plébánia udvarába, a templom előtt már nagy tömeg gyűlt össze. De először is, a főtisztelendő püspök úr az ifjú bérmálkozókkal kívánt találkozni, akikkel röviden beszélgetett e szentség jelentőségéről is. Közben megérkezett Costi-atya, zilahi plébános és Gábor-atya, szilágycsehi plébános is.

Miután a fiatalok átmentek a Isten házába és elfoglalták helyeiket az első padokban, Böcskei László püspök és kísérete ünnepélyesen bevonult a templomba, ahol zengő orgonaszó és lelkesen énekelő hívő közönség fogadta őket.

A fogadóbeszédeket Nagy Sándor (az egyházközösség részéről), majd Tyepák László plébános (magyarul és románul) intézték a Püspök Atyához és a jelenlévőkhöz.

A szentmise első része után, miután elolvasták az Evangélium Szent János könyvéből Húsvét vasárnap estéjéről szóló verssorokat, Tyepák László plébános bemutatta a bérmálkozókat. A püspök úr ama kérdésére, hogy tudják-e, mit művel a Szentlélek bennünk, a fiatalok egyhangúlag válaszolták:

A Szentlélek megerősít és megszentel minket, hogy hitünket állhatatosan megvalljuk és hogy hitünk szerint éljünk.

Tekintettel a két román anyanyelvű bérmálkozóra, rokonaikra és más, városbeli lakosok jelenlétére, a Főtisztelendő Atya románul is megismételte prédikációját, azután pedig az ifjak megújították a keresztségi ígéreteket: megfogadták, hogy ellene mondanak a gonosz cselekedetének és csábításainak és megvallották hitüket.

Böcskei László püspök úr imádkozott a mindenható Atyához, hogy árassza el jóságosan Szentlélekkel fogadott gyermekeit, azután kiterjesztette kezét és kérte Urunkat Istenünket, hogy küldje le rájuk a vigasztaló, bölcsességet és értelmet adó, a jótanács és erősség, az isteni tudomány és jámborság lelkét, és töltse meg őket az istenfélelem lelkével.

Következett a krizmával való megkenés pillanata, mellyel a Főtisztelendő Pásztorunk mindegyik bérmálkozó homlokára egy-egy keresztet rajzolt, a Szentlélek ajándékának jeléül. Mindegyik fiatal háta mögött ott volt a bérmaszülője, aki a jobb kezét a bérmálkozó vállára tette. A megkentek újonnan megígérték, hogy hűek lesznek hitükhöz.

Öten közülük kimentek az oltárhoz, felolvasták az egyetemes könyörgés egy-egy szakaszát, azután a püspök elé hozták a felajánláshoz szükséges adományokat: kenyeret, bort és vizet.

A mise végén két szép verset hallgathattunk meg, amit a bérmálkozók meglepetésnek szántak a Püspök Atya számára. Györfi Deák Géza kalkuttai Boldog Teréz anya néhány gondolatát (Öröm) tolmácsolta, majd Csobi Rita Sík Sándor lélekmelegítő soraival (Ments meg Uram!) és egy ünnepi virágcsokor átadásával búcsúztak.

Innen kezdve az áldozásig, minden az ismert rendben haladott. Áldozáskor, a frissen megbérmáltak jelentkeztek elsőknek, azután következtek a bérmaszülők, a szülők, majd a többi hívő.

A köszönetnyilvánítások és a hirdetések után a Főtisztelendő Atya megáldotta a közönséget és kivonult a templomból. A templomkertbe ment a papság többi tagjával és a megbérmáltakkal együtt, ahol több fényképet készítettek. Ugyanott, a szülők kaláccsal és üdítőitalokkal megterített asztalnál várták azokat, akik messziről jöttek az ünnepségre.

A napokig tartó esőzés és csúnya idő után, ezen az ünnepi napon a Mindenható meleg napfényt árasztott az ünneplő közönségre. Hálásan köszönjük Neki e szép nap makulátlan emlékét.

Hamarosan, augusztus 15-én, a hívők újból együtt örvendhetnek. Templomunk 123-ik felszentelési évfordulójára, Nagy Boldogasszony ünnepén, szeretettel várunk a búcsúra minden kedves hívet.


.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése